Lichtkoepels: een compleet overzicht

Lichtkoepels worden gebruikt wanneer het in een ruimte te donker is. Zij worden op vele plaatsen gebruikt zoals in scholen en zorginstellingen. Thuis kunt u ze ook gebruiken voor bijvoorbeeld een serre of een aanbouw. Er zijn vele soorten lichtkoepels. Er zijn veel soorten maten en vormen en kleuren. Voor wat betreft de prijs zijn ze niet alleen afhankelijk van de vorm maar ook van wat voor soort materiaal de koepel is gemaakt. De lichtkoepel prijs kan dus variëren. Lichtkoepels zijn verkrijgbaar in glas, acrylaat en polycarbonaat. In de meeste gevallen, zeker wanneer er dubbel glas wordt gebruikt, is het inbraak werend. Ook zijn er zonwerende materialen waarin een lichtkoepel geleverd kan worden. Al deze genoemde materialen die gebruikt kunnen worden, bepalen de prijs van een lichtkoepel. Het is moeilijk om zo maar een prijs te noemen van een lichtkoepel omdat dat van vele zaken afhankelijk is. Zo heeft ook de constructie een grote invloed op de prijs van een dakkoepel. Wanneer een dakkoepel open gezet moet kunnen worden zal dat duurder zijn dan een lichtkoepel die niet open kan.

 

Soorten materialen, acrylaat

 

Acrylaat is een materiaal soort die voor lichtkoepels veelvuldig wordt toegepast. Zij laten een grote hoeveelheid licht door en daar wordt een lichtkoepel uiteindelijk voor gebruikt. Het materiaal is zeer goed bestand tegen alle soorten weersinvloeden wat hier in Nederland wel een vereiste is. Dan is het weer heel warm en dan weer koud met neerslag, soms in de vorm van hagel. Er is voor iedere constructie wel een dergelijke lichtkoepel leverbaar. Ze zijn leverbaar als vierkant, rond, rechthoekig, bol- of piramidevormig.

 

Polycarbonaat

 

Polycarbonaat lichtkoepels zijn sterk wat zelfs kan oplopen tot een sterkte die 300 maal groter is dan van glas. Vooral op die plaatsen waar een grote slagvastheid noodzakelijk is worden ze veel gebruikt. Daarnaast zijn deze lichtkoepels brandveilig. Ook wordt door het materiaal de UV straling tegen gehouden.

 

Glas

 

Glas wordt altijd nog het meest gebruikt voor lichtkoepels. Glas heeft een hoge isolatiewaarde en weert het geluid uitstekend. Daardoor is een dakkoepel van glas geluidsvriendelijker dan wanneer hij van een ander materiaal is gemaakt. Vaak wordt er dubbel glas gebruikt. De bovenste glas laag zorgt er voor de hij zonwerend is terwijl de onderste glas laag zo is gemaakt dat men er niet kan door vallen en zelfs inbraak werend is. De tussenlaag wordt voorzien van argongas zodat het een extra isolatie waarde heeft. Een inbraak werende lichtkoepel moet voldoen aan de NEN 5096 weerstandsklasse 2.

 

Prijs

 

U zult begrijpen dat het opgeven van een prijs voor een dakkoepel in het algemeen onmogelijk is. Er zijn te veel mogelijkheden die je kan bestellen. Enkel- of dubbelglas, moet hij open gezet kunnen worden of moet het een vaste lichtkoepel zijn. Zo zijn er veel zaken waar je rekening mee kan houden. Kijk daarom eerst goed na wat u wilt hebben voordat u een lichtkoepel besteld.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *