Houten meubels

Al eeuwen lang is het gebruik van houten meubels populair onder de mensen. We maken van alles uit hout. Banken, stoelen, bedden, kasten en nog veel meer. Er zijn veel soorten hout met verschillende kleuren. Dit zorgt ervoor dat hout altijd populair blijft. Voor iedere soort meubel dient een andere soort hout gebruikt te worden. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten hout? Dit hebben we voor u uitgezocht.

 

Soorten hout

 

Van alle soorten hout is beukenhout het populairst. Het hout is redelijk hard, maar toch makkelijk te bewerken. Een nadeel is alleen wel dat het slecht tegen weersinvloeden kan. Naast beukenhout wordt eikenhout ook veel gebruikt voor meubels. Eikenhout is vrij sterk en net als de beuk hard. Tevens is het aardig buigzaam en daardoor makkelijk te bewerken. Helaas kan ook eikenhout slecht tegen weersomstandigheden. Grenen meubels waren in de jaren 90 ontzettend populair in de woonkamers van de Nederlandse klanten. Het is nog steeds aardig populair, maar wel minder dan vroeger. Het hout is aardig zacht en daardoor ook goedkoper dan hardhout. Kersenhout is goed bestand tegen kromtrekken en krimpen. Ook wordt het harde hout van de kersenboom mooi oud. Het is echter vrij kostbaar en wordt daarom steeds minder in meubels gebruikt. Het wordt veel gebruikt bij kleine houten meubels zoals kastjes. Mahonie is een fijnkorrelig hardhout, met een rode kleur. Kersenhout is echter roder dan Mahonie hout. Het wordt gebruikt voor kwaliteitsmeubels en zorgt voor een formele en klassieke stijl in uw huis. Teakhout wordt veel gebruikt voor tuinmeubelen. Het is een hardhoutsoort, dat een hoge vochtbestendigheid heeft. Het hout is voornamelijk afkomstig uit landen met een onstabiele politieke situatie, waar men het niet zo nauw neemt met een bosbeheerder. Vurenhout is het favoriete naaldhout in Nederland. Dit hout is goedkoop en makkelijk te bewerken. Het hout heeft een bleke kleur, maar kan slecht tegen vocht. Verven, beitsen of lakken kan de duurzaamheid wel vergroten.

 

Toch is het grootste voordeel van houten meubels het feit dat ze milieu vriendelijk zijn. Voor de bomen die worden gekapt, wordt ergens anders een nieuwe boom geplaatst. Ook is hout volledig biologisch oplosbaar en draagt het dus bij aan de vermindering van klimaatverandering. Heeft u vragen over waar u verder op moet letten, bij het kiezen van uw houten meubels? Neem dan contact op met een vakman van Houtens uit Amsterdam. Wij helpen u graag met uw keuze.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *