Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jul 22, 2015 in Uitgelicht

Een airco installeren

Met een lange warme zomer of een hittegolf is een airco hét apparaat om het koel en aangenaam in huis te houden. De aanschaf van een airco is vaak niet het probleem naar welke airco voldoet aan je wensen en aan de ruimte waarin je hem wilt gebruiken?

Mobiele airco

Het eenvoudigste is een mobiele airco. Door de wieltjes zijn ze eenvoudig naar verschillende ruimtes te verplaatsen. De capaciteit is echter niet zo groot en als je niet tijdig de opvangbak leegt, slaat de airco uit en doet zijn werk niet meer. Een elektricien in Leiden heeft deze vaak op voorraad. Woont u wat dichter in de buurt van Den Haag? Ook een elektricien uit Den Haag kan deze vaak leveren.

Een vaste airco heeft een grotere hoeveelheid koelvloeistof en daarmee een grotere capaciteit. Het voordeel is dat ze nauwkeuriger ingesteld kunnen worden. Ze kunnen één ruimte koelen maar ook aangesloten worden op een groter systeem zodat bijvoorbeeld het hele huis op dezelfde temperatuur blijft. Dergelijke systemen worden ook wel multi-split airco’s genoemd. Vaste airco’s mogen echter uitsluitend worden geïnstalleerd door een erkende STEK monteur of installatiebedrijf, in verband met de aanwezigheid van koelvloeistof en de daarbij geldende veiligheidsvoorschriften.

Welke modellen zijn er te koop?

Er zijn verschillende modellen te koop, zoals de muur- of plafondmodellen: grote witte ‘bakken’ die op afstand bediend worden. Ze maken optimaal gebruik van de wetenschap dat warme lucht lichter is dan koude lucht. Deze circulatie maakt dat de temperatuur snel daalt. Een vloermodel-airco heeft de mogelijkheid om de koele lucht naar boven af te voeren waardoor je vrijwel geen hinder hebt van de luchtstroom.

Een minder bekend model is een raam-airco, die vaak in hotels en cafés wordt geïnstalleerd. Direct geplaatst in een raam of gat in de buitenmuur wordt de warmte en het vocht aan de buitenkant afgevoerd en is het binnen lekker koel.

Wil je de warmte buitensluiten maar twijfel je over de ruimte, de capaciteiten en het model? Vraag advies aan een erkend STEK installateur.